Titel: Vid dödssfall.

Meddelare: Hemmansägare Anders Larsson  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Kubbe

Då en person dör i en gård i byn och hör byn till, är närmaste grannen å ena sidan skyldig komma i sorgehuset och göra kistan, om man så påfordrar, och likaledes är närmaste granne på andra sidan skyldig skjutsa liket till graven. Dagen innan den döde skall jordfästas, går det bud genom byn, att alla, som ämnar sig till kyrkan nästa dag, skall först gå på "maransgravöl" i sorgegården. Där bjudes man på kaffe med dopp, innan man går till kyrkan. Förr var det också vin och brännvin samt en halv bulle bröd. Nu skall det vara "ring" (storkringla) och sorgekarameller i stället. Nere vid kyrkan hålles gravöl för bekanta från andra byar och efter hemkomsten på eftermiddagen för byn i sin helhet.